събота, 12 август 2017 г.

История за една Пепеляша


Всички картини към този текст са на Христо Янков - Осата


Това е история за Пепеляша. Не, не е грешка. Онази – малката – с "к"-то в името, е родена от пепелта на огнище. Нашата е голяма. Родена от пепелищата на битки.


Пепеляша няма фея – кръстница и нещата, които за други са табу, на нея са й дадени по дефолт. Пепеляша споделя обществото на птици,  феи и вълшебници, както и това - на тикви и плъхове, дори. Защото може да си го позволи. 



Тя е принцеса. Ама не от онези – с чипи нослета и пърхащи клепачи, дето винаги свършват еднакво - с Менделсон и принц в кревата, дето накрая се оказва жаба – мутант... Тя е от другите - дето им избиват рода за една нощ. И им се налага в тази същата нощ, да стават кралици и да коват закони, да премахват врагове, да правят история,... или историята си.



Пепеляша не носи стъклени пантофки. Стъклото е нажежен до стопяване пясък. А пясъкът е премелено време. Пепеляша се познава с времето. И знае, че обуеш ли го,... спираш да вървиш.



Затова, на краката й има кубинки, разпрани и изгубили цвят от любови с пътища...




Тя не ходи на дворцови балове. Не е добра в „паркетния танц“. Паркетът зацепва в грайферите на кубинките й. Танцува винаги сама и винаги някъде „помежду“. Помежду земята и небето, помежду миналото и бъдещето, помежду живота и смъртта. 



И танцът и много напомня скок. Един, единствен скок от „десятката“ на кулата над водата. Когато си нанизан на копията на погледите и на „своите“, и на „чуждите“. Когато водата е толкова далеч, че е само една капчица. И всичко, което си бил, си и ще бъдеш, е събрано в едната думичка „чест“. И, изял до троха страха си, трябва да се гмурнеш, или... просто да полетиш.





сряда, 9 август 2017 г.

Чернова...


Винаги съм мислила, че черновите са нелепица. Животът няма чернова. Той е единствен изстрел с последен патрон. В собственото ти слепоочие.

Отново прекрачвам. Няма нищо по хубаво от първата крачка към. От първия мах на крилете.

Таралежът с розовите очила ме научи, че не се тръгва от. Тръгва се към. Винаги има какво да намериш върху иглите на един таралеж с розови очила. Ако не се страхуваш от убождане.


Тръгвам без кошница. И без колан. Пречат на летенето. 

Осата все следи инвентара ми. Ако съм тръгнала с голяма кошница, ми свива сърмите. Ако разпаша колана, го натяга. Ако омекна, жили, докато вкаменя. Осата е зловредно жилещо и още нещо, дето... не е за пред хора. Тя си знае. Оставям й всички кошници подредени по големина. И коланите - стегнати на диск. Сдавам. Винаги ще се намери новобранец, който си е изгубил я колана, я кошницата, дето ще има нужда от оса да го жили по мекото. Пазете си жълтите оси за черни дни.


Diaethria Аnna... Така се нарича моята пеперуда. Онези, които я гледат отстрани вярват, че на крилцата й е изписано "88". 


Аз, обаче съм виждала летежа й и зная, че на всяко крилце тя носи знака на безкрайността. Двоен! Защото моята пеперуда идва от безкрайността и отлита отново натам. А аз следвам полета й. Свободна.



Май съм го казвала вече. Обичам Чандлър. И мразя дългите сбогувания.

Ако сте си изгубили времето да прочетете този текст, значи знаете, че той е само една чернова...

П.С. Снощи в стаята ми на 16-тия етаж влетя богомолка. Кацна върху купата пресен домашен чипс, обърна се към мен и ми направи знак, изправена на задните си крачка. Недвусмислен знак на женска богомолка. 


А тази вечер пух от глухарче застана на ръба на чашата ми с уиски.


Не мога да тълкувам знаците. Само мога да ги разпознавам.

Това е.



понеделник, 7 август 2017 г.

Като вода...


С онзи - най-тихия ромон - 
в полушепот 
искам да изваля... 


Да напоя 
жадното на очите ти, 
да олекна до пух на глухарче 
и да отлетя 
с последната ти глътка. 



Искам да ти оставя 
кошницата си,
изпразнена от очаквания. 
За да има къде да събираш 
ледените зърна на градушките
от отсъствието ми.


И едно въгленче памет- 
да разтопи леда, 
когато се завърне жаждата...